12 Gode råd når du ruger i maskine – baseret på egne erfaringer gennem 10år og adskillige hjemmebyggede og købte rugemaskiner
1. Maskinen skal placeres i et rum med konstant temperatur, hvor der ikke bliver åbnet og lukket døre hele tiden
2. Temperatur og fugtighed er som regel ikke indstillet korrekt fra fabrikken og skal kalibreres efter det rum den er placeret i.
3. Anskaf et nøjagtigt termometer og Hygrometer til at kalibrere efter.
4. Temperatur under rugning skal være 37,5 – 37,8 grader i rugerummet
5. Fugtighed under rugning er ligger bedst mellem 40 og 60 %
6. Temperatur skal sænkes fra dag 18 med 1 – 2 grader
7. Fugtighed under klækning skal ligge på omkring 70%
8. Du skal åbne maskinen så lidt som muligt under klækning – fugtigheden forsvinder på et splitsekund. (Brug en vandforstøver hvis du absolut ikke kan lade være med at åbne)
9. Efter klækning sænkes fugtigheden til ca 40% så de små kan tørre
10.Kyllinger behøver ikke vand og foder i 3 døgn før alle er klækket
11.En kylling der har lavet hul, og ikke er kommet ud efter 24 timer behøver hjælp. (Jeg tager den øverste del af skallen væk og retter hovedet ud – så kan den selv skubbe resten af vejen)
12.Hænger den en pose ud af maven efter klækning (blommesækken er ikke trukket helt ind) kan den godt overleve med 50% chance (Hvis de andre ikke begynder at hakke i den)
Begynderfejl Og Gode råd
Det man bedst lærer af, er sine fejl. Når jeg begynder at tænke på hvordan jeg startede med at ruge i rugemaskine så er det et held at jeg overhovedet har fået kyllinger. Typisk begynderfejl, er at sige “Hvor svært kan det være ?” købe en billig kinesermaskine til 4 – 500kr (resultatet bliver osse derefter 8 -10 kyllinger ud af 48 æg) indstille maskinen til 37,8 og fugtighed til 55 og sætte en håndfuld æg over og så vente 18 dage, inden man lægger dem i klækkebakker de sidste 3 dage. For det første skal du være sikker på at, når du stiller maskinen på 37,8 så er temperaturen virkelig 37,8 og det samme med fugtighedsmåleren. temperatur og fugtighedsfølere skal kalibreres så målingerne passer med virkeligheden.
For at sikre den jævneste temperatur skal du fylde maskinen helt med æg (en større masse holder varmen bedre end en lille masse) Når jeg kalibrerer en ny maskine lægger jeg vandposer ind svarende til massen af den mængde æg der kan være i maskinen, og kontrollerer rugetemperaturen med et “Checkup termometer” specielt til rugemaskiner henover et døgn Når temperatur og fugtighed er justeret og indstillet korrekt er du kommet et stort skridt tættere på et godt resultat.
Det man skal være opmærksom på er at de billige kinesermodeller ikke er fremstillet til vores kolde klima med meget skiftende temperaturer. Så har du sådan en maskine skal den stå i et rum med konstant temperatur på ca 25 grader hvor der ikke bliver åbnet vinduer eller døre. En god idé er ligeledes at lade maskinen blive i den flamingokasse de bliver leveret i. (Man skal lige skære huller til luft, vand og display) Når der er gået 18 dage skal æggene i klækkebakker dvs de må ikke vendes mere. På nuværende tidspunkt er kyllingen begyndt at gå i stilling og vende sig så den kan komme ud. Temperaturen skal sænkes ½ til en hel grad da de kan dø af hedeslag i ægget imens de kæmper for at komme ud – de begynder selv at regulere kropstemperaturen de sidste dage inden klækning, ligeledes skal luftlommen være så stor at kyllingen kan trække vejret når dens lunger er udviklet – ca 1/3 af ægget (luftlommen får fornyet sin ilt gennem æggeskallen
hvis alt er som det skal være, vil man kunne se små huller i skallen sent på dag 20 og i løbet af dag 21 vil kyllingerne poppe ud og myldre rundt i rugemaskinen