Bondebrød med Rugmel, surdej og tørgær på en ½ dag

Ingredienser

  • 200 g Groft rugmel
  • 1 spsk Ristet maltmel
  • 300 g Manitoba
  • 500 g Tipo oo eller fin italiensk durum
  • 2 tsk Maltsirup
  • 200 g Sulten Rugsurdej fra køleskab
  • 30 g salt
  • 700 g lunkent vand 28 – 30 grader
  • 1 spsk Tørgær
  • 100 gram knækkede Valnødder
  • 100 gram revet gulerod

Sådan gør du

  • Hæld vand og maltsirup i dejskålen til røremaskinen, tilsæt surdejen og tørgær, rør det sammen til surdej og sirup er opløst i vandet. Bland melet og tilsæt det til væsken. Fortsæt med at røre i 10 minutter på laveste hastighed.
  • Lad dejen hvile i 5 minutter
  • Tilsæt salt og rør på højeste hastighed til dejen har samlet sig om krogen og klaske mod siderne af skålen. Del dejen i 2 kondibøtter smurt med en smule olie. Vend og stæk et par gange med henholdsvis nødder i den ene og gulerod i den anden Lad hæve til 30 %
  • Hæld dejen ud på bordet og preshape. Og lad den hvile i 30 minutter utildækket
  • Final shape og i rismeldrysset hævekurv hvor den hæver til dobbelt størrelse.
  • Opvarm ovn og bagestål eller Breadpan / støbejernsgryde. Brødet sprayes med forstøver og bages med damp 25 minutter ved 250’ og 20 minutter uden damp. og varmluft ved 220' afkøles på rist og skæres i skiver før frys ( eller hvad du har lyst til )