Når du har besluttet dig til at prøve at ruge æg ud i en rugemaskine eller under en skruk høne, er det en god ide at følge lidt gode råd omkring rugeæg for at opnå det bedste resultat.

Når hønen har lagt æg nok til et hold kyllinger typisk 8 – 12 stykker vil hun lægge sig og begynde at ruge på æggene. Her bliver hun trofast liggende i 21 dage til æggene klækker og hun forhåbentlig får kyllinger af de fleste.

Når vi mennesker skal udruge æg i maskine vil vi forsøge at efterligne denne adfærd. Det første vi skal gøre er at samle æg nok til maskinen inden vi starter. Rugeæg indsamles ved at man tager de æg fra som er en god repræsentation af æg fra hønseracen – ikke for store og ikke for små og ikke deforme, samt forholdsvis rene.

Efterhånden som de samles skal de opbevares på hovedet – den tykke ende med luftlommen opad ved 12 – 15 grader og ikke for tørt – man kan evt. forstøve lidt vand over af og til med en blomsterforstøver og æggene skal vendes 2 gange om dagen (en bakke på skrå som vendes morgen og aften) Man kan samle rugeæg i op til 3 uger inden de skal i maskinen, men selvfølgelig vil klækkeprocenten falde en smule jo ældre æggene er.

Jeg desinficerer æg og maskine inden opstart. Hvis der er bakterier på skallen vil de få en fest når de kommer ind i maskinens varme og fugtige rum. Bakterier kan trænge gennem skallen og slå kyllingefosteret ihjel. Jeg selv bruger Virkon.S i en opløsning der siger en stor teskefuld til 1 liter vand. Jeg dypper æggene et par sekunder og lader dem lufttørre på et klæde inden de kommer i rullebakker/vendebakker. Ligeledes tørrer jeg maskinen af indvendigt med Desinfektionsmiddelet.