Coccidiose forårsages af mikroskopiske parasitære organismer, der sætter sig på væggen i hønsenes tarme. Tarmvæggen bliver skadet, hvilket er smertefuldt for den inficerede høne. Hvis det ikke behandles, kan det være dødeligt, da det påvirker fuglens evne til at fordøje sin mad. De fleste anerkendte avlere vaccinerer deres fjerkræ imod coccidiose, inden de sælger dem. Sygdommen skyldes en snylter, en lille encellet parasit der optages gennem kyllingens fødesøgning som umodne æg (oocyster), der modnes i kyllingens tarmsystem og borer sig ind i tarmen og beskadiger slimvæggen. Kyllingerne får let diarré, der hurtigt kan accelerere og medføre dehydrering og blodig afføring i løbet af ganske få dage.
Da snylteren trives absolut bedst i våde omgivelser uden sollys, er det vigtig i måneder med mange regnvejrsdage, at den florerer rundt i kyllingegårdene.
Parasitten er så hårdfør, at i våde omgivelser, uden for megen sol, kan æggene overleve i op til 1 år i eksterne omgivelser. Men de ødelægges let når de udsættes for varme, udtørring eller ultraviolet stråling. Det vil sige at har familien en damprenser, var det en god ting at låne den og smutte en tur ned i kyllingehuset og rense det inden der sættes nye dyr ind
Symptomer
Diarré med blod, Vægttab. Skidt og sløj, Fald i ægproduktion
Behandling
Alt inventar rengøres og sættes ud i solen og tørres. Der findes flere forskellige midler mod coccidiose: Et godt gammelt middel er koralalgekalk, det strøs ud over strøelsen ved mindste tegn på våd strøelse, det retter hurtigt op på problemet, samtidig er det et godt mineraltilskud til hønsene. Det fås i enhver velassorteret foderstofhandel. Behandlingen kan også involvere brug af anticoccidiose medicin så som Coxoid, der dræber coccidiose i tarmen. Antibiotisk behandling kan også være nødvendig for at hjælpe med de bakterielle forstyrrelser coccidiose forårsager i tarmen. Hønsegården skal også rengøres for at komme af med parasitter, som hønsene kan indtage igen. Hvis dine høns har en flytbar gård, kan du bare flytte hønsehus og gård rundt hver dag. Hvis du har en statisk gård, er du nødt til at desinficere området med et desinfektionsmiddel til jorden som for eksempel Nettex pulver. Hvis du har mistanke om coccidiose, bør du kontakte din dyrlæge for at få yderligere rådgivning.

Mycoplasma er en form for bakterie (unik i og med at den ingen cellevæg har omkring cellemembranen). Der er mange forskellige varianter, men den mest almindelige mycoplasma, der inficerer fjerkræ, er Mycoplasma gallisepticum. Den forårsager en respirationssygdom og kan være fatal. Dog er der mange fugle, der får mycoplasma og kommer sig. Når fuglen først er inficeret vil den bære bakterien resten af livet, og enhver form for stress kan få infektionen til at blusse op igen. Når du har sådan én i flokken, betyder det også, at alle nye fugle med et svagt immunforsvar kan blive smittet og muligvis ikke vil komme sig igen. Vilde fugle kan være smittebærere, så fritgående høns er mere udsatte for at komme i kontakt med sygdommen.
Symptomer
Hosten, Nysen, Nasal udledning, Væske og bobler i øjenkrogen, Opsvulmet ansigt, Fald i ægproduktion, Sødlig ånde
Behandling
Mycoplasma er meget smittende og kan leve på overfladen af fodertrug, vandtrug og tøj i timevis. Behandling Behandlingen består af en omgang antibiotika. Hvis du mener, at nogen af dine høns har Mycoplasma, bør du kontakte din dyrlæge, som vil kunne diagnosticere det og administrere antibiotika.

Colibacillose er en bakteriel infektion forårsaget af E. coli. Den er mest forbundet med øvre luftvejsinfektioner og kan være dødelig, men for det meste overlever fjerkræ. Colibacillose påvirker oftest unge fugle (5-6 uger), men kan også ramme ældre fugle.
Symptomer Hosten, Nysen, Sløvhed, Pjuskede fjer, Svær vejrtrækning, Nedsat appetit, Behandling Hvis du opdager nogen af symptomer herover, bør du kontakte din dyrlæge, som vil kunne give dig yderligere rådgivning og behandle din høne og behandlingen indebærer et forløb med antibiotika.

Fjerkrækolera er en bakterieinfektion. Infektionen kan være kronisk, hvilket betyder en mild infektion, som fuglen kommer sig over, men derefter vil fuglen være smittebærer resten af livet. Fugle kan også få akut fjerkrækolera, hvilket forårsager død meget hurtigt, i nogle tilfælde helt uden nogen forudgående symptomer. Skadedyr kan være kilde til at sprede infektionen, så kontrol af gnavere er en effektiv måde at forebygge på. Nogle hønseholdere vælger at aflive alle høns, der bærer infektionen, for at undgå yderligere tab af fugle
Symptomer: Pludselig død, Slim kommer ud af næbbet, Opsvulmede hagelapper, Opsvulmede led, Vridning af halsen
Behandling
Tetracyklin-antibiotika og Hvis du opdager nogen af de ovenstående symptomer bør du straks kontakte dyrlægen.

Fuglekopper er en virus og kan spredes via bidende insekter, igennem luften eller igennem sår på huden. Det er normalt ikke dødeligt, men er smertefuldt for dine høns. Der er en ’våd’ type og en ’tør’ type, hvor sidstnævnte er den mest almindelige. Fugle der lider af den ’våde’ type kan nogle gange blive kvalt og dø. Fuglekopper er let at opdage, men der er ikke rigtig nogen behandlingsform. Der findes en vaccine for virusset, men da det sjældent dræber fuglene, er der ikke mange hønseholdere, der bruger penge på det.
Symptomer, sår på hagelapper og kam, Kaseøse (osteagtige) opstød i mund og hals. (Kun ved våd type), Fald i æg produktion, Mistet appetit
Behandling
Der findes ingen specifik behandling. Infektionen varer i 3 – 5 uger. Enhver form for kosttilskud, for eksempel æblecidereddike eller et vitamintilskud, kan hjælpe hønen med at komme sig hurtigere. Hvis du mistænker dine høns for at have fuglekopper, bør du spørge din dyrlæge til råds.

Infektiøs bronchitis (IB) er den mest hyppige virale øvre respirationssygdom hos høns. De fleste blandingshøns er vaccinerede imod flere stammer, som hobby hønseholder ikke burde det derfor ikke være nødvendigt at bekymre sig – så længe hønsene er vaccineret. IB er meget smitsomt, og det kan sprede sig meget hurtigt til hele flokken. Dødeligheden er høj hos unge fugle på under 5 uger. Ældre fugle kommer sig normalt indenfor 3-4 uger

Symptomer Hønen ser slap og hængende ud, Mistet appetit, Hosten, Nysen, Gaben efter vejret, Diarré, Vådt bundmateriale, Små, tyndskallede og uregelmæssigt formede æg
Hvis du opdager, at én af dine høns har ovenstående symptomer, bør du kontakte din dyrlæge. Behandling
Ligesom med de fleste andre virale infektioner, er der ingen behandling. I nogle tilfælde udskriver dyrlægen antibiotika for at forhindre efterfølgende bakterielle infektioner. Ligesom ved fuglekopper kan kosttilskud som æblecidereddike og vitamintilskud hjælpe hønens bedring.

Infektiøs laryngotracheitis er en virusinfektion. Den er normalt ikke dødelig, men kan være det. Dødeligheden er normalt 10-20%, men kan komme helt op på de 50%. Infektionen vare normalt i 6 uger, og efter dette er fuglen smittebærer resten af livet. Virusset er resistent og kan overleve længe udenfor sin vært, men kan let dræbes med desinfektionsmidler. Det vil sige, at du kan nedsætte risikoen for, at dine høns bliver smittede, ved regelmæssigt at rengøre hønsehus og gård med et desinfektionsmiddel.
Symptomer Hosten, nogle gange kommer der slim eller blod med op, Gaben efter vejret, Åndenød, Fald i æg produktionen, Udledning fra øjne og næse
Behandling
Hvis du opdager nogen af de ovenstående symptomer hos dine høns, bør du spørge din dyrlæge til råds. Behandling Der er ingen behandling for denne virusinfektion. Dyrlægen kan finde på at udskrive antibiotika for at kontrollere efterfølgende bakterieinfektioner, som hønsene kan blive udsat for pga. deres svækkede immunforsvar.

Sur kro er en gær infektion i kroen. Kroen er en pose ved bunden af hønens hals. Den udgør første stadie i hønens fordøjelsessystem. Infektionen får kroens vægge til at svulme op, så kroen bliver tilstoppet. Det kan forårsage død på grund af sult, hvis det ikke behandles. Sur kro er mere almindeligt hos fugle i voksealderen end hos voksne fugle. Sur kro kan udløses af oral antibiotika eller mangel på A vitamin.
Symptomer dårlig ånde, en fuld kro, der ikke tømmes, vægttab, hønen ser hængende og flad ud i det, fald i æglægningen
Behandling den bedste løsning er at tage hønen med til dyrlægen. Dyrlægen vil højst sandsynligvis tømme og rense hønens kro og derefter udskrive noget medicin imod gær infektionen.

Bughindebetændelse forekommer når æggeblommen bevæger sig ind i bughulen i stedet for ned i æggelederen. Infektionen kan sprede sig og gøre din høne meget syg. Ofte kan det være dødeligt, da hønen, når den begynder at udvise symptomer, allerede er døden nær. Hvis det opdages tidligt nok, kan hønen blive rask igen. Diagnosen er ret vanskelig at stille, da hønen nogle gange slet ikke viser tegn på sygdom inden hun dør. Der er dog nogle tegn, du kan kigge efter.
Symptomer Bleg kam og hagelapper, Hønen ser skidt ud- lukkede øjne, sidder stille, ser hængende og nedstemt ud, mistet interesse i omgivelserne eller mad, Fald i æglægning, Mistet appetit, Pingvin holdning,
Behandling Hvis det fanges tidligt nok, kan antibiotika få bugt med infektionen og din høne vil blive rask igen. Desværre bliver bughindebetændelse ofte ikke opdaget i tide og vil være fatalt for din høne.

Æggelederprolaps En prolaps er når vævet fra indersiden af kloakken hænger udenfor åbningen. Det sker normalt ved æglægning. Når en høne lægger et æg, kommer en del af æggelederen ud for at lægge ægget. Hvis vævet ikke kommer tilbage indenfor kloakåbningen, er der tale om en æggelederprolaps. Det kan forekomme når hønen lægger et særligt stort æg eller hvis en ung høne begynder at lægge æg for tidligt, inden hun er fuldvoksen.
Symptomer Rødt væv hænger ud af hønens kloakåbning
Behandling Du skal straks adskille hønen fra resten af flokken, inden de andre høns begynder at hakke i hende. Vævet vil muligvis trække sig tilbage af sig selv, men nogle gange er der brug for hjælp fra din side. Tag din høne og placér hende i varmt vand, forsøg forsigtigt at vaske skidt og møg af, der sidder rundt om kloakken eller på vævet. Anvend vaseline og skub forsigtigt vævet tilbage indenfor kloakåbningen, til sidst kan du bruge Preparation H eller troldnød creme til at reducere hævelsen. Du vil være nødt til at holde hønen isoleret i nogle dage. Det anbefales at holde hende i mørke, så hun ikke lægger æg, og hendes æggeleder kan få ro. Efter et par dage kan hun forenes med resten af flokken igen, men du skal holde godt øje med hende, så du sker hvis det sker igen. Hvis du ikke har mod på selv at behandle hønens prolaps, så tag hende med til dyrlægen.

Botulisme i fjerkræ forårsages af et giftstof, der enten indtages, indåndes eller kommer ind i kroppen igennem et sår. Bakterien der producerer giftstoffet findes i organisk materiale, når det nedbrydes. For at kunne producere giftstoffet har bakterierne brug for anaerobe betingelser (dvs. uden ilt), en proteinkilde og varme. Giftstofferne giver muskuloskeletal- og respirationslammelse ved at blokere nervefunktion
Symptomer Lammelse af ben, vinger, hals, øjenlåg og til sidst død.
Behandling Fjernelse af giftstoffer ved at desinficere hønsegård og hønsehus. Behandling af hønsene indebærer selen, A, D og E vitaminer samt antibiotika. Hvis du mener, at dine høns har Botulisme, bør du kontakte dyrlægen med det samme.

Kalkben er endnu en lidelse, der skyldes mider, som i dette tilfælde tager ophold på hønsenes ben. Den vil få benene til at se ru og skrubbede ud, eventuelt med udvækster, hvis det er rigtig slemt. Man kan behandle benene ved at dyppe dem i tyk madolie, vaseline eller fedt med et par ugers mellemrum, eller ved hjælp af kommercielle midler.

Forkølelse kan være resultatet af træk eller fugt og kan slå hønsene ihjel. Det kan kureres med medicin.

Hønselammelse / Mareks Disease er en lidelse, der påvirker unge dyrs ben eller vinger fra 6 uger og op til omkring 12 ugers alderen opleves oftest hos kyllinger, da de er mest modtagelige over for smitten med virussen, men det ses også hos ældre dyr. Hønselammelse kan genkendes på at hønsene mister førligheden lidt efter lidt. Det starter ofte med en vinge der hænger, og kyllingen/hønen kan ikke folde den sammen. Senere har den svært ved at holde balancen, hænger med hovedet og ser ikke frisk ud. Til sidst ender det med at kyllingen/hønen ikke kan andet end at ligge.
Behandling af Hønselammelse / Mareks det er ikke muligt at helbrede sygdommen hønselammelse/Marek’s, der er desværre kun én vej, og det er aflivning. Lige så snart man ser de første tegn på hønselammelse, og man kan se det bliver værre, så er det en god idé allerede dér at tage den sørgelige beslutning, så hønsene ikke skal lide mere.
Forebyggelse

Vær opmærksom på hvor du får høns og kyllinger fra, de kunne bære smitten. Det er muligt at vaccinere imod mareks, og bruges meget i bla. Tyskland. Hos danske opdrættere er det dog en sjældenhed.

Newcastle Disease er en sjælden og meget smittefarlig sygdom, som kan være dødbringende. Symptomerne omfatter mørk kam og hagelapper, åndedrætsbesvær og diarré.

Orm hos hønsene ses som regel bedst i klatterne. Det kan forebygges ved at give hakket hvidløg eller Hemexide i foderet, og om nødvendigt kan det kureres med medicin.

Salmonella kan også findes i hønsenes klatter, og mens hønsene selv sjældent bliver syge af det, er det skadeligt for mennesker. Det forebygges ved god hygiejne i både hønsehuset og køkkenet, og ved at gennemkoge eller -stege kød og æg grundigt.

Utøj såsom lopper og lus mv. kan også forebygges med støvbadning og god hygiejne i hønsehuset. Igen bruges Hemexide som forebyggende middel i både hønsehuset og støvbadet.